Nieuws

Kwetsbaarheid Log4j! Wat kan jij doen?

Afgelopen vrijdag (10/12) communiceerden verschillende partijen een kritieke kwetsbaarheid in Apache Log4j. Sindsdien zijn leveranciers en andere ICT gerelateerde organisaties en instanties aan het onderzoeken welke impact dit met zich mee brengt. Ook wij zijn hier uiteraard mee bezig.

Wat weten we nu al over de kwetsbaarheid van Log4j?

Update 24/12:

Vlak voordat de meesten van u gaan genieten van de kerstdagen, geven we nogmaals een update over de stand van zaken met betrekking tot de geconstateerde kwetsbaarheden in Apache Log4J. Zoals eerder gecommuniceerd is Log4J een softwarecomponent dat in veel software en hardware voorkomt. Log4J heeft bepaalde functionaliteiten aanstaan die aanvallers de mogelijkheid geven in logfiles te komen. De remote code execution realiseert men wanneer die input op een bepaalde manier gegeven wordt. Dit betekent dat iemand ongewild en op afstand een programmacode laat uitvoeren door een computer of programma.

Gebeurtenissen in de afgelopen periode:

Op vrijdag 10 december communiceerden verschillende partijen een kritieke kwetsbaarheid in Apache Log4j. Sindsdien zijn toeleveranciers en andere ICT organisaties druk bezig om te onderzoeken hoe deze kwetsbaarheid in hun systemen gedicht kan worden. Inmiddels zijn er door diverse partijen patches beschikbaar gesteld, maar hierin zijn nadien nog steeds kwetsbaarheden geconstateerd. Hierom dienen weer nieuwe patches beschikbaar gesteld te worden, maar vele partijen doen eerst aanvullend onderzoek.

Wat heeft TCC gedaan?

In zijn algemeenheid hebben wij de eerder ingezette aanpak voortgezet. Dat betekent dat wij ook in de afgelopen week voor de klanten waar wij de IT omgeving van beheren verdere scans hebben uitgevoerd. Ook houden wij bij de Github lijst bij om na te gaan welke kwetsbaarheden zich voordoen. Wij volgen steeds de berichtgeving vanuit de toeleveranciers en voeren updates en/of patches uit zodra deze beschikbaar zijn. Uiteraard zullen wij, voor zover het uitvoeren van de update en/of patch invloed heeft op de beschikbaarheid van de systemen die wij voor u beheren, dit met u communiceren.

Aanstaande week:

Monitoren wij voor u welke informatie alsmede patches en updates beschikbaar worden gesteld vanuit de toeleveranciers. Voor wat betreft er sprake is van geconstateerde kwetsbaarheden nemen wij contact met op.

Wat moet ik doen?

Er zijn twee belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden;

  1. Bent u een klant van en in beheer bij TCC The Computer Company, dan kunt u op dit moment zelf weinig tot niets doen. Wij voeren spoedig de juiste en gepubliceerde maatregelen uit.
  2. Wij adviseren u voor wat betreft in eigen beheer gehouden hard- en software, die gebruik maakt van een internetverbinding, contact op te nemen met de betreffende leverancier. Diverse leveranciers hebben inmiddels ook informatie op hun website gepubliceerd. Denk hierbij onder andere aan printers, (zorg)domotica, gebouwbeheersysteem en alle in gebruik zijnde software.

Wil je ondanks bovenstaande berichtgeving meer weten of zoek je ondersteuning; neem dan contact met ons op. Wij zullen, voor zover nieuwe informatie beschikbaar is, op deze plek meerdere malen per dag een update publiceren.


Oudere updates:

Update 16/12:

Momenteel controleren wij de systemen van klanten, beheerd door TCC, op de mogelijke aanwezigheid van Log4J. Bij aanwezigheid van Log4J op een systeem gaan we na of voor het desbetreffende systeem de softwareleverancier reeds een patch beschikbaar heeft gesteld. Indien mogelijk installeren we de desbetreffende patch. Hierbij gebruiken we o.a. de Github lijst.

Indien het niet mogelijk blijkt te zijn om een patch uit te voeren zal vanuit TCC rechtstreeks contact met u opgenomen worden om mogelijke vervolgstappen te bepalen.

Update 13/12:

Op dit moment houden instanties als het Nationaal Cyber Security Centrum een lijst bij. Deze lijst kunt u hier vinden alsook een informatiepagina. De daadwerkelijke impact van de kwetsbaarheid in Log4j is nog niet overal tot in detail bekend.  Partijen zijn druk bezig met het beoordelen van de impact en het realiseren van een oplossing. Voor nu geldt dat wij er vooral voor willen zorgen dat de kwetsbaarheid van buitenaf niet beschikbaar is. Wij volgen de berichtgevingen met betrekking tot Log4j nauwlettend en breiden onze scope uit waar nodig.

Lees ook deze actualiteiten, must reads, publicaties en evenementen

Nieuws

Bjorn Schmitz aangesteld als CINO

Op 2 juli jongstleden is Bjorn Schmitz gestart als Chief Innovation Officer bij TCC smart IT solutions. Met deze aanstelling markeren we het belang van innovatie binnen onze organisatie en de toekomst.
Nieuws

FAD automatisering sluit zich aan bij TCC smart IT solutions

Op 18 juni 2024 heeft FAD automatisering zich aangesloten bij TCC smart IT solutions. Een belangrijke stap om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren. Het volledige FAD-team sluit zich aan bij TCC.
Must read

Verhoogde efficiëntie met de digitale werkplek van Workspace 365

Met de digitale werkplek van Workspace 365 werken jouw medewerkers efficiënter en productiever. Zo kun je wel 15 à 30 minuten per dag per medewerker besparen. Lees er alles over in de whitepaper.
Nieuws

TCC neemt JDS bedrijfsautomatisering over en versterkt positie in Zuid-Nederland

Op 2 januari 2024 heeft TCC smart IT solutions het Venrayse JDS bedrijfsautomatisering overgenomen. Met deze overname wordt ingezet op bedrijfsgroei en versterking van de positie in Zuid-Nederland.
Must read

Het belang van back-ups

Het regelmatig maken en opslaan van (offline) back-ups is cruciaal voor de digitale veiligheid van jouw organisatie. Check alles over back-ups in dit artikel.

Liever direct contact met één van onze medewerkers? Neem contact op ›

whitepaper

Verhoogde efficiëntie met de digitale werkplek van Workspace 365

Met Workspace 365 vereenvoudig je de digitale werkplek zodat jouw medewerkers 30 minuten per dag kunnen besparen. Meer weten? Lees de whitepaper!

    Mocht je de e-mail na aanvraag niet ontvangen, neem dan contact op.

    Deze website maakt gebruik van cookies.