Duurzaamheid staat bij TCC hoog in het vaandel. Door het maken van milieubewuste organisatorische beslissingen, wordt getracht de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daarnaast wil TCC maatschappelijke meerwaarde creëren, door arbeidskansen te bieden aan jongeren en mensen uit kwetsbare groepen.
- Datacenters draaien op groene energie
- Eigen locaties draaien op groene energie
- Autobeleid
- Thuiswerken
- Verpakkingsmaterialen worden verwijderd en gescheiden
- Batterijen en printercartridges worden opgehaald
- Kansen op de arbeidsmarkt
- De jeugd heeft de toekomst
- De toekomst op het gebied van duurzaamheid
Datacenters draaien op groene energie
TCC maakt gebruikt van diverse datacenters. Een datacenter op de locatie in Maastricht, het datacenter van Equans bij Maastricht Aachen Airport en de datacenters van Microsoft Azure. Beide leveranciers, Equans en Microsoft, investeren veel in groene energie en maken gebruik van grote zonne- en windparken om de datacenters te voorzien van elektriciteit.
Bij Equans is de CO2 uitstoot in 2021 met 40% verminderd ten opzichte van 2017. Microsoft gaat nog verder. Zo maken zij gebruik van regenwater om datacenters te koelen. Microsoft heeft zichzelf als doel gesteld om in 2030 volledig CO2 neutraal te werken.
Doordat de dienstverlening van TCC steeds meer bestaat uit Public Cloud oplossingen, wordt ook regelmatig het Microsoft Azure datacenter gebruikt, waardoor ook TCC haar steentje bijdraagt om de CO2 uitstoot verder omlaag te brengen.
Eigen locaties draaien op groene energie
Maar ook de eigen locaties van TCC staan niet stil op gebied van duurzaamheid. Beide kantoorpanden, in Maastricht en Tilburg, draaien volledig op 100% groene energie. Locatie Tilburg is daarnaast voorzien van twee warmtepompen. Ook zijn er plannen om beide locaties te voorzien van zonnepanelen.
De verlichting in beide panden is volledig gebaseerd op LED in combinatie met bewegingssensoren, hiermee wordt voorkomen dat lampen onnodig aan blijven staan.
Isolatie is een ander belangrijk aandachtspunt binnen TCC. Alle ramen bevatten HR++ glas (dubbel glas met verbeterde coating en edelgasvulling (U-waarde ± 1.2)) met zonwerende folie. De spouwmuren beschikken over de hoogst mogelijke isolatiewaarde.
Autobeleid
In 2014 is TCC gestart met elektrificeren van het wagenpark. Medewerkers met een leasecontract zijn sindsdien actief gestimuleerd om bij het kiezen van een nieuwe auto voor een elektrische of hybride auto te gaan. Binnenkort zullen we zelfs nog een stapje verder gaan. Bij het afsluiten van een nieuw leasecontract, kan er alleen nog maar gekozen worden voor een (gedeeltelijk) elektrische auto.
Inmiddels bestaat het huidige wagenpark daarom al gedeeltelijk uit elektrische en hybride auto’s. De komende jaren streeft TCC ernaar om auto’s die volledig op motorbrandstof rijden uit te faseren. Daarnaast zijn de parkeerplaatsen van beide locaties, Maastricht en Tilburg, voorzien van voldoende laadpalen.
Op het moment dat meerdere medewerkers zich gelijktijdig van de ene naar de andere locatie dienen te verplaatsen, worden zij gestimuleerd om te carpoolen.
Thuiswerken
Indien de functie het toelaat, is het voor medewerkers van TCC toegestaan om één of meerdere dagen per week thuis te werken. Dit leidt tot minder woon-werkverkeer en dus ook minder CO2-uitstoot.
Verpakkingsmaterialen worden verwijderd en gescheiden
Voor de diensten die aangeboden worden, zijn hardware en accessoires nodig. Bijvoorbeeld voor de inrichting van werkplekken. Vaak worden deze producten aangeboden met veel beschermings- en verpakkingsmaterialen. Alvorens deze producten worden afgeleverd bij de klant, verwijdert TCC zo veel mogelijk van dit materiaal. Dit wordt vervolgens gescheiden in speciale afvalcontainers. Afvalbedrijf en recyclingspecialist L’Ortye komt het afval periodiek ophalen. Zo wordt er samen voor gezorgd dat zo veel mogelijk materiaal hergebruikt kan worden.
Batterijen en printercartridges worden opgehaald
Lege batterijen en printercartridges worden periodiek gescheiden opgehaald. Deze worden vervolgens gerecycled, waarmee het gebruik van nieuwe grondstoffen gespaard wordt. Ook wordt hiermee voorkomen dat schadelijke stoffen terecht komen in de natuur.
Kansen op de arbeidsmarkt
In samenwerking met Relim, biedt TCC kansen aan personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo voorziet Relim het groenonderhoud rondom de bedrijfspanden en wordt oude apparatuur opgehaald, gedemonteerd, gescheiden en vervolgens gerecycled. Ook bij TCC zelf is plek voor personen met afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij zij zichzelf kunnen ontwikkelen en ontplooien.
De jeugd heeft de toekomst
Om jongeren zo snel mogelijk in te laten stromen op de arbeidsmarkt, werkt TCC samen met het Vista College binnen het DigiWise project. Met deze samenwerking wordt getracht om studenten op een kennisniveau te krijgen dat direct aansluit bij de arbeidsmarkt, hierdoor kunnen zij sneller aan de slag. Over een periode van 4 jaar investeert TCC minimaal 480 uur aan het opleiding van IT-student én -docenten.
De toekomst op het gebied van duurzaamheid
Er zijn de afgelopen jaren mooie stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid, maar het eind is nog niet in zicht. De komende jaren zullen de ontwikkelingen voortgezet worden. Ben jij benieuwd naar de ontwikkelingen? Houd dan de social media kanalen en de website in de gaten. Liever een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met ons op!