Must read

Het belang van back-ups

Stel je voor dat jouw organisatie te maken krijgt met een ransomware-aanval. Alle belangrijke gegevens worden versleuteld en bestanden zijn niet meer te benaderen. Het gevolg is dat de bedrijfsvoering stil komt te liggen en inkomsten verloren gaan. Uiteraard wil je zo snel mogelijk weer aan de slag…

Maar dan kom je erachter dat je geen reservekopie van de versleutelde gegevens hebt. Wat nu? Er blijven slechts twee opties over: het inwilligen van de eisen van de aanvallers (vaak in de vorm van het betalen van losgeld) of alle bestanden handmatig één voor één reproduceren.

Een recente back-up had dit probleem in de meeste gevallen een stuk sneller kunnen oplossen.

Waarom back-ups maken?

Het maken van regelmatige en betrouwbare (offline) back-ups is van cruciaal belang voor de digitale veiligheid van een organisatie. Je verzekert jezelf als het ware tegen gegevensverlies. In bovenstaand voorbeeld wordt het verlies veroorzaakt door een cyberaanval. Het kan echter ook ontstaan door technische storingen of fouten in hard- of software. Met een back-up kun je in de meeste gevallen snel de verloren data herstellen.

Met een snel herstel minimaliseer je kostbare downtime. Hierdoor kan de organisatie het werk blijven uitvoeren en blijft de financiële schade beperkt. Ook verminder je de kans op reputatieschade.

In veel gevallen is een organisatie zelfs verplicht om back-ups te maken. Deze verplichting is afhankelijk van de sector en de normen waaraan een organisatie dient te voldoen. Indien de back-ups niet in orde zijn, kan dit leiden tot juridische problemen.

Hoe kun je back-ups maken?

Met het maken van een back-up kopieer je gegevens en bestanden om deze vervolgens op te slaan op een externe locatie. Per back-up kun je bepalen welke gegevens je wil kopiëren, dit kunnen allerlei type bestanden zijn, waaronder documenten, databases en configuratiebestanden.

De opslaglocatie

Voor het opslaan van een back-up zijn er twee smaken, fysiek of in de cloud.

Fysieke back-ups

Wanneer je gebruik maakt van een fysieke opslaglocatie, maak en bewaar je een kopie van je data op een extern apparaat. Dit apparaat bevindt zich fysiek op een andere locatie dan de oorspronkelijke data. Fysieke back-ups kunnen onder andere gemaakt worden op externe harde schijven, USB-stick en NAS-apparaten.

Voordelen van fysieke back-ups:
Nadelen van fysieke back-ups:
Cloud back-ups

Een tweede optie is om back-ups op te slaan op externe servers in de cloud. In veel gevallen wordt er dan gebruik gemaakt van cloudopslagdiensten van derden, zoals Microsoft, Google of Amazon.

Voordelen van cloud back-ups:
Nadelen van cloud back-ups

Automatisering van het back-upproces

Uiteraard wil je niet continu een handmatige actie uitvoeren om een back-up te maken. In veel gevallen is het dan ook mogelijk om dit proces te automatiseren. Hiermee vereenvoudig je het proces en is de consistentie van back-ups gegarandeerd. De automatisering kent dan ook de volgende voordelen:

Op basis van de behoeften van de organisatie bepaal je met welke frequentie je back-ups wil maken. Ook bepaal je van welke gegevens je, met welke regelmaat, back-ups wil maken. Vervolgens kies je back-upsoftware die voldoet. Bij TCC maken we bij voorkeur gebruik van de betrouwbare back-upsoftware van Veeam. Verderop in het artikel meer over Veeam.

Versleuteling van back-ups

Een ander belangrijk aspect dat komt kijken bij een back-upstrategie is de versleuteling van de gemaakte back-ups. Met versleuteling bescherm je de gegevens zodat ongeautoriseerden geen toegang kunnen krijgen. Zonder de juiste ontsleutelingsmethode zijn de gegevens niet beschikbaar voor derden. Om back-ups te kunnen versleutelen wordt er meestal gebruik gemaakt van een van de volgende methoden:
  • Data-in-transit encryptie: met deze methode voorkom je dat onbevoegden data kunnen onderscheppen tijdens de overdracht. Zodra gegevens overgedragen worden, worden deze versleuteld. Hiervoor worden protocollen als SSL en TLS verzonden.
  • Data-at-rest encryptie: deze versleutelingsmethode zorgt ervoor dat gegevens veilig worden bewaard terwijl ze opgeslagen zijn. Al heeft iemand toegang tot de omgeving, kan deze persoon alsnog de gegevens niet inzien zonder de juiste sleutel.

Versleuteling is cruciaal zodra back-ups online verzonden worden of zodra er offsite back-ups gemaakt worden. Zelfs als de back-up in verkeerde handen terechtkomt, kunnen de gegevens niet ontcijferd worden zonder de sleutel. Hiermee versterk je je back-ups.

Immutable back-ups

Naast de versleuteling van een back-up, is het ook belangrijk om deze immutable te maken. Door dit te doen kunnen gegevens niet worden gewijzigd, verwijderd of overschreven worden gedurende een vooraf ingestelde periode. Dit is een effectieve manier om back-ups te bescherming tegen ransomware, aanvallers kunnen gegeven niet beschadigen.

Immutable back-ups worden opgeslagen in de WORM-modus. Dit staat voor “Write-Once, Read-Many”. Gegevens worden slechts eenmaal geschreven en kunnen daarna alleen gelezen worden.

De back-upoplossingen van Veeam

Bij TCC maken we al jarenlang, met tevredenheid, gebruik van de back-upoplossingen van Veeam. Als wereldwijd marktleider is Veeam dé specialist op dit gebied. Het portfolio bestaat uit oplossingen die organisaties, groot en klein, op een gebruiksvriendelijke wijze helpen bij het beschermen van waardevolle gegevens.

Met de oplossingen maak je eenvoudig back-ups, automatiseer je het volledige proces en zijn gegevens sterk beveiligd. Veeam integreert daarnaast naadloos met onder ander Microsoft 365 en Microsoft Azure.  

TCC is erkend Veeam Silver & Cloud Service Provider. Medewerkers worden op regelmatige basis getraind en beschikken over de juiste certificaten.

Samengevat

Het maken van back-ups is een must voor elke professionele organisatie. Hierbij raden we het volgende aan:

Wil jij meer weten over de back-upoplossingen voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Lees ook deze actualiteiten, must reads, publicaties en evenementen

Nieuws

AI-event ‘In De Cockpit’ op 26 september

Op donderdag 26 september vindt het AI-event 'In De Cockpit' plaats. Vier sessies belichten de mogelijkheden en impact van AI en de kracht van samenwerking, leiderschap en communicatie. Schrijf je in!
Nieuws

Bjorn Schmitz aangesteld als CINO

Op 2 juli jongstleden is Bjorn Schmitz gestart als Chief Innovation Officer bij TCC smart IT solutions. Met deze aanstelling markeren we het belang van innovatie binnen onze organisatie en de toekomst.
Nieuws

FAD automatisering sluit zich aan bij TCC smart IT solutions

Op 18 juni 2024 heeft FAD automatisering zich aangesloten bij TCC smart IT solutions. Een belangrijke stap om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren. Het volledige FAD-team sluit zich aan bij TCC.
Must read

Verhoogde efficiëntie met de digitale werkplek van Workspace 365

Met de digitale werkplek van Workspace 365 werken jouw medewerkers efficiënter en productiever. Zo kun je wel 15 à 30 minuten per dag per medewerker besparen. Lees er alles over in de whitepaper.
Nieuws

TCC neemt JDS bedrijfsautomatisering over en versterkt positie in Zuid-Nederland

Op 2 januari 2024 heeft TCC smart IT solutions het Venrayse JDS bedrijfsautomatisering overgenomen. Met deze overname wordt ingezet op bedrijfsgroei en versterking van de positie in Zuid-Nederland.

Liever direct contact met één van onze medewerkers? Neem contact op ›

whitepaper

Verhoogde efficiëntie met de digitale werkplek van Workspace 365

Met Workspace 365 vereenvoudig je de digitale werkplek zodat jouw medewerkers 30 minuten per dag kunnen besparen. Meer weten? Lees de whitepaper!

    Mocht je de e-mail na aanvraag niet ontvangen, neem dan contact op.

    Deze website maakt gebruik van cookies.