Onze oplossingen voor: Cyber Security

EDR

In een tijd waarin cyberdreigingen voortdurend evolueren, zijn geavanceerde beveiligingsmaatregelen van cruciaal belang. EDR, dat staat voor Endpoint Detection and Response, is een van de essentiële oplossingen geworden bij het beschermen van organisaties. Met deze oplossing stel je organisaties in staat om endpoints, zoals computers, servers en smartphones, te beschermen tegen aanvallen. In dit artikel gaan we verder in op wat EDR is, waarom het belangrijk is en hoe het jou kan helpen om je organisatie te beschermen.

Wat is EDR?

Endpoint Detection and Response is een geavanceerde beveiligingsoplossing die zich richt op het detecteren en reageren op endpoint-bedreigingen binnen het netwerk van de organisatie. Deze endpoints zijn onder andere computers, smartphones, tablets, servers, printers, routers, switches en beveiligingscamera’s. Het primaire doel is om verdachte activiteiten en potentiële beveiligingsrisico’s zo snel mogelijk te identificeren, zodat er vervolgens adequaat actie ondernomen kan worden om de schade zo minimaal mogelijk te houden.

Hoe werkt het?

Een EDR-oplossing is continu bezig met het verzamelen van endpointgegevens als activiteiten en gedrag. Door het toepassen van geavanceerde (gedrags)analyses en machine learning, worden verdachte activiteiten geïdentificeerd. Verdachte activiteiten zijn bijvoorbeeld pogingen om kwaadaardige software uit te voeren, ongebruikelijke netwerkactiviteiten of verdachte bestandsbewerkingen.

Na de detectie kan er onmiddellijk een waarschuwing gegenereerd worden. Zo kunnen de securityverantwoordelijken binnen de organisatie direct reageren, onderzoek doen en bepalen welke acties ondernomen dienen te worden.

EDR in de praktijk – een voorbeeld

Een medewerker ontvang een e-mail met een bijlage en opent deze. Zonder dat de medewerker het doorheeft wordt een malware op zijn laptop geïnstalleerd. Stiekem begint deze malware bestanden op de laptop te wijzigen. De oplossing merk deze verdachte activiteit op en detecteert plotseling ongeautoriseerde bestandsbewerkingen. Vervolgens stuurt EDR onmiddellijk een waarschuwing naar het securityteam. Dit team kan direct actie ondernemen.

Waarom is EDR belangrijk?

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerd, het is daarom ook van belang dat een beveiligingsoplossing zich snel kan aanpassen. Endpoint Detection and Response is belangrijk om de volgende redenen:

 • Proactieve dreigingsdetectie: dreigingen kunnen geïdentificeerd worden vóór ze schade kunnen aanrichten.
 • Snelle incidentrespons: EDR voorziet beveiligingsteams van nodige informatie zodat zij snel en adequaat kunnen reageren op incidenten.
 • Diepgaand inzicht: door de continue monitoring, kan EDR diepgaand inzicht in de beveiligingsstatus van een organisatie bieden.

Het verschil tussen EDR, MDR en XDR

EDR richt zich op het detecteren en reageren op dreigingen binnen endpoints. MDR gaat een stapje verder en voegt menselijke expertise hieraan toe. Hierdoor biedt het een meer beheerde en uitgebreide benadering van detectie en respons. XDR integreert gegevens van verschillende beveiligingstools om een volledig overzicht van het dreigingslandschap te creëren. XDR kan vervolgens ook een reactie coördineren.

Functionaliteiten
EDR
MDR
XDR
Real-time endpoint monitoring
Geavanceerde dreigingsdetectie
Menselijke expertise bij detectie
Proactieve incidentrespons
🟡
Integratie van gegevens uit meerdere beveiligingslagen
Coördinatie van reacties over beveiligingsdomeinen
Holistisch beeld van dreigingslandschap

Conclusie

Kortom, EDR en andere Endpoint Security-oplossingen zijn onmisbaar ins de strijd tegen cyberdreigingen. Door je endpoints op correcte wijze te beschermen, wapen je jouw organisatie. De investering kan helpen bij het voorkomen van kostbare datalekken en operationele verstoringen.

Meer informatie over de inzet van EDR binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op.

Lees alles over Endpoint Security

Waarmee kan ik je helpen?

Alex Nagtegaal

Sales Specialist

Waarom TCC?

Partners voor deze oplossing

Microsoft
Cisco

Liever direct contact met één van onze medewerkers? Neem contact op ›

whitepaper

Verhoogde efficiëntie met de digitale werkplek van Workspace 365

Met Workspace 365 vereenvoudig je de digitale werkplek zodat jouw medewerkers 30 minuten per dag kunnen besparen. Meer weten? Lees de whitepaper!

  Mocht je de e-mail na aanvraag niet ontvangen, neem dan contact op.

  Geen zin om te lezen?

  Op donderdag 20 juni (11.00 uur) organiseren TCC smart IT solutions en Workspace 365 gezamenlijk een webinar.

  In dit webinar kom jij te weten hoe je met behulp van de vereenvoudigde digitale werkplek van Workspace 365 jouw medewerkers tot wel 30 minuten per dag kunt laten besparen.

  Deze website maakt gebruik van cookies.